YR Tutos

ENTRY ABOUT QUOTES STUFFS FESBUK TWITTER NEWER OLDER

Header Using Photoscape and GIMP2
Bismillahirrahmanirrahim. Tutos kali nie agak panjang yea. Today amoy nak ajar buat header menggunakan photoscape and GIMP 2. Psst follow me at twitter @LiyanaRaof. -follow back? mention me!-

Firstly korang mesti ada Photoscape and GIMP 2. [ click nama tu untuk download ]



 Header 

 Bukak photoscape awak.

 Pergi editor  menu  new photo [ macam gambar ]


 Adjust lah width and height awak. Color nak tukar boleh but amoy rasa tak payah kot sebab nanti nak transparent jugak kan?


 Click object. If korang nak letak photo click  If nak letak text or tulisan click  Yang lain korang boleh tambah yea? hihi. Next korang design headernya. Cara nak save header korang buat macam nie :


 File name  Letak tajuk header korang. Save as type  PNG okay?



 Transparents Header 

 Bukak GIMP 2.


 File  open  cari file yang awak save header tadi.


 Then dekat Toolbox ada icon  [ fuzzy select tool ] awak click 'fuzzy select tool'. Then click dekat header korang. Next tekan delete or del dekat keyboard korang. Tak pun korang pergi Toolbox and cari icon  [ eraser tool ] and padam lah yang mana korang nak dia transparents. Hasilnya akan jadi macam ni :


 File  save



- gambar yang sudah di transparents kan -

Alhamdulillah siap jugak akhirnya. Haaa agak agak korang paham tak yea? Sehari suntuk buat nie.. printscreen sana printscreen sini. Hehehe. Good luck! Btw if ada problem leave your comment okay dear? Tata : )

Label: ,


7 comment[s] | back to top

- gambar yang sudah di transparents kan -

Alhamdulillah siap jugak akhirnya. Haaa agak agak korang paham tak yea? Sehari suntuk buat nie.. printscreen sana printscreen sini. Hehehe. Good luck! Btw if ada problem leave your comment okay dear? Tata : )

Label: ,