YR Tutos

ENTRY ABOUT QUOTES STUFFS FESBUK TWITTER NEWER OLDER

tutorial tukar size, width kotak entry
Nie untuk pengguna template denim okay? kalau nak guna template nie hati hati laa yea. HAHA. sebab kena banyak PREVIEW. so nasihat amoy, korang download template yang sedia ada bagi mengelakkan malapetaka berlaku. hehe ^^ tapi alhamdulillah sepanjang amoy guna template nie, no problem. just kena pandai baca coding. and paham nak copy and paste kat mane. don't worry. i'll help you. *ayat poyo

ada 4 coding utama yang perlu kita tukar yeaa.

Dashboard > Design > Edit HTML
Tips : Tekan CTRL + F untuk carik code okay ?
FIRST: ADJUST SIZE CONTENT WRAPPER
#content-wrapper {
  width: 760px;

 awak adjust size width ikut suka hati awak lah yea. macam amoy, amoy tukar 900px tapi kalau nak bagus punya letak 1000px pown boleh laa :)


SECOND: ADJUST SIZE HEADER 
#header {
  width: 760px;


 size header WAJIB sama dengan size CONTENT WRAPPER awak okay.


THIRD: ADJUST SIZE MAIN-WRAPPER *nie untuk kotak entry. step nie awak kena PREVIEW banyak-2 kali aw sampai kotak entry and sidebar korang stabil kay.. :)
#main-wrapper {
  margin-$startSide: 14px;

  width: 464px;
 okay bagi korang yang buat 1000px kan, korang letak main-wrapper nie 650px. amoy letak 900px kan so main-wrapper amoy letak 575px.

LASTLY: ADJUST SIZE SIDEBAR
#sidebar-wrapper {
margin-$startSide: 14px;

width: 240px

 bagi korang yang buat 1000px kan, korang letak sidebar nie 300px. amoy letak 900px so sidebar amoy letak 260px.

 okay siap! HEHE. bagi nak memudahkan kepala otak awak, amoy cadangkan korang letak size 1000px. ingat step nie jea kay :

content-wrapper: 1000px
header: 1000px
main-wrapper: 650px
sidebar: 300px
easy come easy go. ehh, senang jea kan sayang? try okay. good luck! ^^

Label: , ,


2 comment[s] | back to top